Sjaak en Lia Koopman


Op onze boerderij, een echte Westfriese stolpboerderij, wordt al sinds 1971 boerenkaas gemaakt. De eerste jaren alleen in de zomer, maar door een steeds toenemende vraag ook al snel in de winter. We hebben 65 zwartbonte melkkoeien die eerste klas melk produceren, de basis van onze "echte boerenkaas". Ongeveer 2/3 van de melk verwerken we zelf tot kaas, de rest wordt aan de melkfabriek van CONO in de Beemster geleverd.

Zo gauw de lente gestart is en het gras begint te groeien mogen de koeien genieten van het smakelijke weidegras. Door dit weidegras is de kaas zachter en gezonder dan kaas van koeien die altijd in de stal blijven. Daarnaast zorgt de kleigrond in Westfriesland ook voor een betere kwaliteit gras en blijft het gras zelfs in een droge zomer goed groeien.

Naast Goudse Boerenkaas, die we in ons eigen pakhuis opleggen en later rijpen tot verschillende leeftijden, maken we diverse soorten kruidenkaas, vetarme kaas en- heel speciaal- de boeren-Edammer. Kaasboerderij Koopman is de enige kaasboerderij die nog de originele boeren-Edammer maakt. Deze kaas werd van oorsprong altijd al in Noord-Holland gemaakt, eerst op boerderijen en later in de verschillende kaasfabrieken.


-